Våren 2011

Kulturcirkeln startade i nya lokaler. Vuxenskolan hade flyttat till Partille Centrum.

  • Kommunalrådets syn på Orsa - Ann Beskow
  • Vi ställer ut hantverk - Alla
  • Psalmboken som kulturarv - Gunnar Svensson och och Hedared Ollas Ann-Mari
  • Hedared och Borås - Ollas Ann-Mari
  • Ornäsbjörken och Slottskogen - Rosa Bornstrand

    Ann Beskow har haft posten som kommunalråd i Orsa. Hon gav oss en intressant inblick i hur det kan vara, att jobba som kommunalråd med lite nya ideér i en gammal kommun. Och att dessutom vara kvinna gjorde det väl till en än större utmaning. Hon visade boken "Vad jag sett och med mitt röda hjärta känt", som hon skrivit om just den tiden.

    Så hade vi egen utställning. Här fanns vävar, dukar, tavlor, m m. Så mycket fint producerat av oss själva. Ska vi öppna en hemslöjd och ett galleri?

    Pslamboken och dess historia presenterades i form av psalmtoppen med "Thylle" Thylanders video. Det visade sig inte vara så lätt att alla gånger veta vem som hade gjort vad av vår psalmskatt. Men Gunnar lotsade oss säkert genom det hela.
    Dessutom fick vi en förhandsbeskrivning av stavkyrkor inför resan till Hedared.

    Vårutflykten/cirkelträffen blev en intressant resa genom en för många okänd del av Västergötland, och vi fick en inblick i vad det kan kosta av både teknik och pengar att bevara en gammal träkyrka. En mycket ovanlig sådan. Stavkyrkor är mycket sällsynta på den här sidan kölen!

    Terminsavslutning fick vi en kväll i Slottskogen med Rosa Bornstrand, där vi letade upp den falska Ornäsbjörken. Det fanns många. Då bestämde vi oss för att ta oss till Botaniska trädgården en annan gång, för att se den äkta och jämföra. Som vanligt när det gäller göteborgarnas egna sevärdheter så är det lite dåligt med kännedomen av dom, om man inte nyligen haft släkten från Amerika på besök.


    Hösten 2011

    Den ordinarie kulturcirkeln tar paus. Istället har jubileumskommittén bildats. Deras arbete kommer vi att få ta del av under 2012, som är jubileumsåret. Det är då 90 år sedan Dala Gille bildades.