Våren 2012

Jubileumsåret startar såklart med att vi kulturcirkeldeltagare deltog i Jubileumslunchen på Hotell Eggers.

  • Jubileumslunch - Styrelsen
  • Cirkelhistoria/ Mitt bästa minne - Alla
  • Folkdräkten/Bygdedräkten - Etnolog Ulla Centergran
  • Näverluren - Salomon Herpelin + John Wesley
  • Hårkullan och Våmhus - Gilbert Hammarstrand + Åke Petterson
  • Jonsereds Herrgård - Lars Hjertner

    Så var cirkeln igång. Alla hade tänkt till och berättade om sitt bästa minne av cirkelträffarna. Det blev många skratt och "kommer Du ihåg?".
    Bygdedräkt eller folkdräkt? Om detta kunde Ulla berätta och även om de dräkter som vi hade tagit med. Speciellt tänker jag på Snickar Brittas alla förkläden.
    Näverluren. Får den se ut hur som helst? Salomon Herpelin kunde det mesta om näverlurar och visade en specialbeställd krokig dito. Han spelade också på den för oss. John Wesley hade även han näverlurar med sig.
    Så många olika kullor det finns. En är hårkullan. Nästan utdöd. Men inte i Våmhus. Om Våmhus och hårkonst fick vi lära oss inför sommarträffen som ska ske i just Våmhus. Gilbert Hammarstrand visade även upp hårtavlan, som hans mor ägt och nu ska skänktes till Hembygdsföreningen i Våmhus.
    Jonsereds Herrgård tog emot Lars Hjertner (Himlaspelets Mats). Han framförde änglaknäppen. En bejublad enmansteater med fiol.

    Hösten 2012

  • Donsö - Börje Moberg
  • Ornäsbjörk och äpplen - Ingrid Mattson + Birgitta Edgren
  • Porfyr - Inger Lindberg
  • Volvomuséet - Sven-Erik Grönkvist, Lennart Sjölin och P-O Jondelius
  • Berguven - John Thulin
  • Avslutning med Lucia - Inger Lindberg, Ulla Svensson m fl

    Donsöbesöket hos Fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg och hans hustru Ulla startade upp höstens cirkelverksamhet. Det lilla fyrmuseet och vandringen runt på ön i Hillbergarnas sällskap förgylldes av strålande sol.
    Nu var det dags att leta på den riktiga Ornäsbjörken i Botaniska Trädgården. Ingrid Mattsson guidade oss dit och berättade att Ornäsbjörken upptäcktes 1767 på Lilla Ornäs. Moderträdet föll 1887, men förökningsmaterial hade tagits till Frescatis plantskola. Alla äkta ornäsbjörkar härstammar troligtvis därifrån. "Vår" Ornäsbjörk inköptes 1922 och planterades antagligen i samband med invigningen 1923. Det var en ståtlig björk med flikiga blad, som vi fick se. Eftersom det var utställning av äpplen i "Botan", passade vi på att titta på den utställningen samtidigt.

    Porfyr kommer från grekiskan och betyder purpurröd. Inger Lindberg tog reda på det och mycket mer om porfyr. Idag görs endast småsaker av den hårda vulkaniska bergarten men förr gjorde man stora urnor och vaser. De var statussymboler.

    En försmak av besöken på museum fick vi i och med besöket ute på Volvo, där vi till och med fick provåka en gammal buss.

    Så var det dags att lära känna vår landskapsfågel, berguven. Den och många andra ugglor och fågelarter presenterades av ornitologen John Thulin på ett mycket inspirerande sätt.

    Terminsavslutningen hölls på själva Luciadagen med traditioner som tema. Då måste själva Lucia med följe komma så klart. Hon var i år mycket lik 2010 års Lucia. Tack för en rolig kväll Rune, Arne och Sven-Erik.

    PS Vår Lucia år 2010 var Kalle Moreus. DS