Våren 2014

Redan 30 januari fick vi höra om Nordöstra Göteborg, Angered.

Cirkelstarten 2014 genomfördes på ”gamla adressen”, Gamla Kronvägen 56. Det var sista gången vi gick ”snett” där. Nu rivs för att lämna plats för nytt.
Plats för nytt, var också det Eva Eckerbrant förmedlade till oss, när hon på ett charmerande sätt berättade om Nordöstra Göteborg, Angered.
På 1550-talet bestod Angereds by av fyra gårdar: Angered Stommen, Gustegården, Larsgården och Angered Eriksgården. Idag består stadsdelen av ett antal bostadsområden, uppbyggda under åren för det så kallade miljonprogrammet, 1965-1974.
Eva är enhetschef på Kulturhuset Blå Stället. Efter två år av renovering, som givit plats för just nytt, är vi nu välkomna dit, till ett hus, där vi kan både uppleva och skapa kultur. En kultur, som roar, utmanar och lär. Medan hantverkarna iordningställt byggnaden har därför de flesta ”programmen” genomförts på Lärjeåns Kafé & trädgårdar, som de samarbetat med i över ett år.
Så berättade hon om den fina naturen runt Angered. Om Lärjeån som slingrar sig fram genom ett ravinlandskap. Om djungellik lövskog och öppna gläntor. Likaså om Lärjeåns Kafé, med sin ekologiska profil. Just där ska vi i år ha vårt vår-och årsmöte.
Evas mormors mor har sina rötter I Dalarna. Hon vandrade en gång, som så många kullor gjorde, ner till Stockholm. Där blev hon kvar. Nu har Eva själv besökt Dalarna och sökt sina rötter. Hon blev berörd.
Tack Eva för en trevlig kväll, Du berörde oss.

Torsdagen den 13 mars fick vi genom cirkeln ett toppenstudiebesök med Dala Gille!

Ett tjugotal medlemmar fick under ledning av en mycket trevlig guide, Jerry, gå igenom Göteborgs Brevterminal, som tidigare hette postterminal, men som nu endast hanterar breven. Därav namnbytet. Tidigare fanns det ca 50 brevterminaler men nu endast 9. Skillnaden beror på att man gått över från manuell sortering till en fantastisk automatisk anläggning.
Jerry berättade att under de närmaste åren kommer anläggningen att ytterligare moderniseras. Förr måste de anställda, som då var många fler, kunna t ex postkoder, men nu var det mest tekniska kunskaper som efterfrågas beroende på de många maskinerna.
Besöket avslutades med kaffe- och frågestund.

Torsdagen den 27 mars gjorde vi ett dubbelprogram.

Vi började med ett studiebesök i Skallsjö vackra kyrka. Mona Lindberg var vår privata personliga guide där. Kyrkan genomgick en omfattande renovering under 2010-2011, påkallat av fuktskador.
Den sk. västkustsjukan, som drabbat många västsvenska kyrkor, yttrar sig i att bruket mellan tegelstenarna suger åt sig fukt och vittrar sönder. Glas blev en radikal lösning. Mitt i tornet har skapats ett rum med golvvärme och åtta meter höga glasväggar. Där skall mindre vigslar och dop kunna hållas.
Förnyelsen av kyrkan gäller också själva kyrkorummet. Bänkraderna har ersatts med 250 flyttbara stolar. Nytt ekgolv, också det uppvärmt, har lagts.
Men allra mest är kyrkan känd för sina (ljusblå) takmålningar av Joel Mila.

Vi for sedan vidare till Tollereds biograf - Folkets Bio. Den är en av Sveriges minsta biografer med endast 24 sittplatser. Troligtvis också Sveriges enda med kakelugn.
Vi såg en dokumentär om Käringen mot strömmen, alltså Barbro Alving Bang.
"Vilken kvinna!" var en spontan kommentar från en av deltagarna, efter filmen.
Måste också berätta att i en paus i filmen, så serverades kaffe med dopp. Hur många minns gamla biografer med endast en projektor, som tvingar fram en paus vid byte av rulle?
Mysig anledning till kaffepaus!


Höstenen 2014

Torsdagen den 25 september Från Orsa till Svensk Mästare i ishockey

Som vi alla vet har vi många intressanta profiler inom Dala Gille. En svensk mästare i ishockey är ett exempel.

Arne ”Muffen” Eriksson höll ett spännande föredrag i september som beskrev vägen från Orsa och Mora till Göteborg och SM-guld med Frölunda 1965. Då spelade Arne med storheter som ”Sura Pelle" Petterson och Lasse Lundvall, Ulf Sterner och Gert Blomé. Alla vi som lyssnade på Arne rycktes verkligen med av hans entusiasm när han beskrev alla spännande matcher han deltog i mellan åren 1960 och 1965.

Karriären tog inte slut med SM-guldet. Då började en ny viktig karriär som ansvarig för den fysiska träningen för mästarlaget i tre säsonger för att sedan mellan åren 1967-1971 leda den viktiga isträningen.

Vi beklagar alla som missade detta inspirerande föredrag av Arne. Det bevisade verkligen nyttan av att alla har en chans att bättra på sin kondition och må bra och känna sig som en mästare!


Söndagen den 5 oktober "Lights in Alingsås"

Vi gav oss av till Alingsås och Nolhagaparken eller snarare till Peer Gynts värld med musik av Edvard Grieg. Vi var i öknen och Bergakungens sal, ja till och med i dödsriket. Vilken sagovärld! Och så dessa kända musikstycken, bl a Morgonstämning – vi visste inte att det är morgon i öknen som avses –, Anitras dans och så I Bergakungens sal förstås, då vi även såg trollens ögon runt oss.

Fantastiska ljussättningar bland träd och berg, ibland speglade de sig i vatten. Och det var en klar kväll så måne och stjärnor förstärkte intrycket. Mycket folk var i rörelse runt hela slingan. Någon gång måste kusken stoppa de gående, för att hästen skulle få plats att komma fram genom en trång passage.

Tack till Ulla Svensson, som hade bokat guidad tur med häst och vagn för åtta av oss och även ordnade så att vi övriga fick gå med bredvid vagnen, så att vi också kunde höra guiden och att vi höll ihop Dala Gille-gruppen. Turen avslutades efter nästan två timmar med kaffe och glögg. Och vi pratade på hemvägen om att göra turen igen om ett par år. En verklig upplevelse.


Torsdagen den 13 november. Besök hos Göteborgs Modelljärnvägssällskap

Dala Gille besökte Göteborgs modelljärnvägssällskap efter tips av vår medlem Jan-Erik Ekman. GMJS har sina lokaler helt nära gamla Bergslagsbanans stationshus vid Centralstationen. Här var fullt med besökande, för det var även allmän visning samma kväll.

Ett tiotal medlemmar i GMJS demonstrerade anläggningen för oss. Tågen kördes och växlades mellan de olika spåren och stannade även för påstigande vid någon station. Speakern berättade om lok och tåg från olika tider, om modeller av verkliga stationshus och banvaktsstugor och andra byggnader längs spåren, även om olika typer av eldrift för de olika banorna.

Modellerna är handbyggda i nollskala 1:45 och anläggningen är 200 kvm stor. Allt mycket välgjort och det var svårt att ta in allt på de 45 minuter som visningen varade. Efteråt kunde den som ville krypa in i bordskonstruktionen och fördjupa sig i tekniken. Vilket arbete som är nerlagt av alla entusiaster under åren! Nu efterlystes nya unga medlemmar, som kan fortsätta arbetet.

Vilka oväntade upplevelser man får med Dala Gille! Roligt.


Lördagen den 22 november Peoria Jazz Band

Den första soliga dagen i samlades över 30 glada Dala Gillesmedlemmar i Göteborg för att spisa jazz.

”Vårt” jubileumsband, Peoria, har lunchspelningar på Radisson Hotel Scandinavia i Göteborg. De är inne på det fjortonde året där och det har blivit en bra bit över 100 konserter. Det är helt otroligt att de kan hålla igång ett koncept så länge. Vi förstår det nu, när vi avlyssnat en konsert och intresset tycks bara öka. Just när vi var där slog man publikrekord. Detta gör att vi bokade in oss till 2015 års novemberspelning.

Peoria Jazzbands musik spänner över ett brett register; från New Orleans revival och Dixieland till swing, plus ett och annat inslag av karibiska rytmer. Förutom välkända standardlåtar av Louis Armstrong, Fats Waller, Bix Beiderbecke, Duke Ellington m fl, letar Peoria Jazzband gärna fram mindre känt material.


Torsdagen den 11 december Julfest 2014

Dala Gille avslutade 2014 med en trivsam julfest i Kungsladugård. Ett 25-tal medlemmar samlades i en lokal i ett bostadshus. Vi möttes trots ösregnet av fladdrande marscaller ute och inomhus av vackert dukade långbord med vita pappersdukar och löpare i rött och grönt kräppapper med veckad kant. Vilken nostalgi!!

Glöggdoften kändes redan i trappen, ljusen på borden glimmade. Vi serverades en mättande jullandgång, julmust, lättöl och goda drömmar med saffran till kaffet.

Vad vore en Dala-Gilleträff utan Ollas Ann-Maris glada nuna. Hon spelade ukulele, vi sjöng julsånger, spelade julbingo och gnuggade våra grå för att hitta städer i världen.

Ett varmt tack till Kerstin Öjerskog och Eva Sandström, vilka stod för allt det praktiska både före och efter festen.