Lördagen den 20 april firade ett 40-tal gillemedlemmar vårens ankomst. med sedvanlig vårfest. Den ägde denna gång rum i Skintebo Gilles mysiga lokal, som är underbart belägen vid havet söder om Göteborg.
Gillevärden Börje Moberg hälsade välkommen och ledde allsången om "Det är våren som har kommit igen". Efter välkomstdrinken fick deltagarna pröva sina kunskaper i en av Gunnar Svensson komponerad tips- promenad längs havets strand.
Till tonerna av vårvisor framförda av Leif Randers och Ingemar Kavsjö, bjöds därefter på en härlig vårbuffé, som avslutades med en smarrig tårta och kaffe. Musikanterna spelade sprittande melodier och berättade roliga göteborgs- vitsar och deltagarna fick sjunga allehanda vårvisor.
Ordföranden Åke Petterson höll upprop för medlemmar med genuin dalaanknytning. Kassören Ingvar Ericson hade som vanligt ordnat med ett populärt vinlotteri.


Samling utomhus och inne i festlokalen


En fin festlokal med festliga människor


Visst är det fint med folkdräkt!


Gillets vår- och årsmöte 2013 gick av stapeln lördagen den 1 juni med ett 40-tal kullor och masar. Den här gången gick färden i hyrd buss till Göteborgs norra skärgård. Efter ett spännande besök på Fiskemuseet på Hönö gjordes en rundtur på flera av Öckeröarna med hjälp av en kunnig guide.

Därefter gick färden till restaurang Tullhuset vackert belägen i Hönö Klova hamn. Där serverades en underbart god fisksoppa med tillbehör.

Besöket avslutades med Gillets årsmöte. Med hjälp av dagordningen kunde ordföranden i högt tempo klara av paragraferna.Till ny styrelse- ledamot valdes Eva Sandström efter Gunnar Svensson som hade av- böjt omval. Björn Olsmats omvaldes till revisor.


Ollas Ann-Mari hälsar välkommen in på Tullhuset med den underbara fisksoppan


Gillefotografen Rune med sin Inger samt Berth och Åke efter mötet

Dalaträffen torsdagen den 4 juli 2013 träffades ett 30-tal gillevänner på fäboden Bastberget, som ligger i skogarna utanför Mockfjärd. Där vi fick uppleva livet på Skandinaviens största levande fäbod. Deltagarna hälsades välkomna av Laila Forslund, en veteran, som kunde det mesta om fäbodens historia.

Besöket inleddes med en rundvandring med Laila som guide, under vilken vi fick se osttillverkning. Sedan var det samling vid hennes gård och vi fick höra Laila berätta, deklamera och sjunga på sitt härliga dalmål. Ordföranden tackade för hennes bejublade engagemang.

Årets Dalaträff avslutades i fäbodens mysiga samlingslokal, där gillemedlemmarna Senja och Govert Hellstrand ordnat med förtäring. Det var paret Hellstrand som också hade initierat fäbodbesöket.


Osttillverkning på fäbodvis och ytterligare guidning


Tack till Laila Forslund av Åke och gillemedlemmar under avslutande luch


Lördagen den 7 september 2013 samlades i strålande sensommarvärme ett drygt 40-tal gillemedlemmar till höstmöte på Lödöse museum. Ollas Ann-Mari Grönkvist hälsade välkommen och deltagarna fick följa med på en intressant guidad tur i museet.

Det var för många ett kanske oväntat stort antal föremål som arkeologer funnit vid utgrävningar i Lödöse. Den medeltida staden, som låg insprängd mellan Danmark och Norge, hade på 1300-1400-talen ett strategiskt läge från Västerhavet in i Sverige.

Efter guidningen bjöds deltagarna på förtärning, innan den formella delen av höstmötet inleddes med Åke Petterson som ordförande och Birgitta Edgren som sekreterare. Valberedningen, med Gilbert Hammarstrand (sammankallande), Rolf Agerberth och Roland Fränberg omvaldes för 2014 och årsavgiften beslutades oförändrad nästa år. Ordföranden berättade att värvningskampanjen i våras hade gett ett mycket lyckat resultat med närmare 40 nya medlemmar.

Höstmötet fortsatte med att fira Gillets Kulturcirkels 10-års jubileum med ett 4-faldigt leve. Gillets hedersledamot Nils-Uno Gustavson, som var kulturcirkelns initiativtagare, hade inbjudits särskilt för att ge några smakprov på cikelns start och betydelse för Dala Gilles verksamhet.


Samling utanför Lödöse Museum. Väl inne tar Karin och Nils-Uno Gustavson paus under visningen


Höstmötesdeltagare under presentation av cikelminnen

Avslutningen av Gillets aktiviteter 2013 blev den träff för nya medlemmar, som hölls i november. Det var trevligt att så många av de nytillkomna verkligen hade hittat ut till "våra lokaler" hos Vuxenskolan i Partille. En trevlig stund för styrelsen, som kunde informera om Gillets historia och tänkta närmaste framtid.
Givetvis är förhoppningen att det gav intresse för att delta i 2014 års aktiviteter.Några bilder från informationsträffen