Under respektive årtal finns kronologiska referat från äldre träffar
2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016
2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010


Referaten från träffar under 2023


Nya Varvet

Onsdagen den 6 september

Vid Höstens första Dala Gille-träff möttes drygt 20 historieintresserade för en vandring runt Nya Varvet i Göteborg. Den utmärkte guiden Pether Ribbefors ledde oss mellan olika stopp i över två timmar och drygt 6000 steg enligt min stegräknare.
Vi samlades vid Röda Sten, som har många förklaringar till sin röda färg. En var att en av Göteborgs försvarare stacks ner av en dansk fiendesoldat, så stenen färgades av den dödes blod. Därför är stenen röd idag. Andra mer eller mindre sanna förklaringar finns också.

Asfaltrampen som ser ut som en sjösättningsramp för båtar byggdes för flygplan under första världskriget. Planen startade och landade på vattnet. Årtal och namn forsade ur guidens mun och vi lyssnade andäktigt. För han kan konsten att prata högt och tydligt och lagom fort, så vi seniorer hinner uppfatta.
Örlogshamnen anlades tidigt 1700-tal på Karl XIIs tid, tidigare fanns en mindre vid Stigberget. År 1985 hade hamnen tjänat ut. Mark och byggnader såldes till Källfelt Byggnads AB, då kommunen tackat nej. Den nye ägaren förvaltar området väl och utvecklar det. Byggnaderna ser välhållna ut.

Mitt i vandringen började det bolma svart rök ur en förtöjd privat motorbåts motor. Ägaren var ombord och fick skyndsam hjälp med vattenslang av vår guide och en deltagare. Andra kom med pulversläckare och skyddsmasker. Till slut även räddningstjänst med tre bilar.

Vid f.d. Nordiska hälsofolkhögskolan finns ett f.d. cellfängelse, byggt på 1850-talet. Någon framsynt beslutsfattare tyckte fångarna behövde mer människovärdigt boende.

Vandringen avslutades på Nya varvets vackra kyrkogård, där artisten Peter Rangmar från After Shave och skådespelaren Georg Rydeberg är begravda.

Pether Ribbefors träffar vi gärna igen för fängslande berättelser om folk förr i tiden, allt kryddat med humor.
Sedan var det hög tid för förbokad lunch på restaurang Dockyard med kulinarisk kakbuffé till kaffet.

Text: Birgitta Edgren


Guiden Pether Ribbefors in action

Lyssnande Gille-folk

Minnesstenen från Andra världskriget

Bilder: Birgitta Edgren, Ingvar Ericson


Dalaträff med skådespel i Nås

Tisdagen den 4 juli

Historien om Jerusalemfararna från Nås är både fascinerande och gripande. Religiös hängivenhet och äventyrslust lockade 37 Nåsbor att år 1896 utvandra till Jerusalem för att möta Gud.
Med utgångspunkt från Selma Lagerlöfs roman Jerusalem dramatiserade Rune Lindström texten till pjäsen Ingmarsspelen. Pjäsen har sedan framförts varje sommar sedan 1959 på den plats där de verkliga händelserna inträffade. Skådespelet har alltså verklighetsbakgrund.

Dala Gilles årlig sommarträff gick i år till Nås. Samling skedde vid kyrkan som ligger på den lilla väg som leder till platsen för själva spelet. Församlingsprästen tog emot på kyrktrappan och lät alla 39 Gillebesökarna äta sin medhavda matsäck vid dukade bord inne i kyrkan.
Därefter gavs en humoristisk och initierad berättelse om kyrkans historia. Paret Gillbro spelade fiol och nyckelharpa och därefter var det dags att besöka minnesstenen över utvandrarna. Stenen är placerad strax utanför kyrkomuren och presenterar namnen på dem som utvandrade år 1896.

Vid Storänget där spelen ges finns möjlighet att bese en utställning med fotografier av de verkliga personerna bakom historien samt en video som förklarar bakgrunden. Där finns också lokala konstutställningar och hemslöjdsförsäljning.
På dansbanan var det uppdukat för Dala Gille att njuta av en lokal delikatess, nämligen kolbullar med saftdryck. I pausen serverades också kaffe och kaka.

Efter detta blev det dags för själva spelet som går av stapeln utomhus. Scenen består av en timmerstuga med tillhörande lador och en stor gräsplan framför med brunnen centralt placerad. Publiken sitter på bänkar i en sluttning med utsikt över scenen.
Skådespelarna består av både professionella och lokala begåvningar och talar alla ett utpräglat dalmål från Nås. Dessutom spelar drängorkestern folkmusik från Nås och det dansas folkdanser med dansare i vackra folkdräkter.
I slutscenen när avfärden sker till det heliga landet och resenärerna tar avsked av släkt och vänner kommer det också in tre ekipage med välryktade ardennerhästar som sedan tar med sina passagerare ut mot en osäker framtid.

Text: Margareta Eriksson


Minnesstenen för Utvandringen med en nöjd deltagare i Dalaträffen

Gillets egna spelemän, paret Gillbro i Nås kyrka

Spelplatsen det vill säga Ingmarsgården

Torbjörn Axelsson berättar om kyrkan som är nummer två på denna plats

Det gäller att kunna skydda sig för myggen!
Bröllopet

Köpet av går'n
Auktionen

Avfärden med de präktiga ardennerhästarna mot en osäker framtid ...

Gamla husbonn med frua
Bilder: Ollas Ann-Mari, Margareta Eriksson

Extra Dala Gillemöte

den 8 juni 2023

Idag i strålande solsken samlades 32 personer på Gustav Adolf torg kl 10.30.
Orsaken var att Dala Gille anlitat EU-projektledaren och guiden Pether Ribbefors, att guida oss i Göteborgs vackraste byggnad, Börsen, med anledning av att staden fyller 400 (402) år.
Sakkunnigt och lättsamt berättade han om byggnaden, som är ritad av Pehr Johan Ekman och invigd den  1 december 1849. Börsen är idag kommunfullmäktiges sammanträdeslokal och fungerar även som stadens stora representationsbyggnad.

Ett mycket trevligt extra inslag i Gillets program 2023 tycker vi som var med och
Ollas Ann-Mari som skrev.


Ordförande Birgitta Edgren i Börsens trappa med Dalarnas flagga framför EU-flaggan, Svenska flaggan och Göteborgs flagga

Gillets medlemmar framför Börsen
Bilder: Ollas Ann-Mari och Rosa Bornstrand

Årsmöte

Hillefors Grynkvarn den 1 juni, 2023.

Ordförande Birgitta Edgren öppnade mötet och presenterade samtliga i styrelsen och hälsade alla välkomna.
Suppleant Lennart Boberg avtackades.

En kort genomgång om jubileumsårets händelserika träffar och vilka trevligheter som väntar oss framöver med olika evenemang.
Vi avslutade mötet med kaffe och kanelbullar och naturligtvis en kaka med havregryn (vi befinner ju oss i kvarnen).

Här finns Sven Eriks recept på havregrynskakan

Därefter fick vi en guidning och filmvisning av Hilleforskvarn som var riktigt intressant där vi fick se och veta hur processen gick till för att få havregryn och förevisning av den vattendrivna kvarnen.
Vi fick en mycket innehållsrik information av bonden Bertil Svensson som guidade oss igenom den biologiska mångfalden i Säveåns naturreservat och omlöpet vid Hilleforskvarn.
I Säveån finns både lax och öring.

Avslutningsvis åt vi en god lunch i närheten och insåg att vi hade en mycket trevlig dag.<7p>

Text: Bibbi LöfstrandBilder: Rosa Bornstrand, Ollas Ann-Mari

Vårfest på piren

On the pier 21 april

I strålande sol var det dags för Dala-Gilles vårfest ”Mitt i älva”.
Vi kom till restaurangen på Eriksberg på piren som sticker ut i älven. Vackert dukade bord och fin miljö.
Vi sjöng in våren tillsammans och efter det en lite rolig bordsplacering med blomnamn som parade ihop oss.
Det serverades dagens fångst med hackat ägg, varmrökt sidfläsk, pepparrot, rödvinssås med hummer, så gott, och en dessertbuffé med kaffe.

Vår ordförande Birgitta Edgren höll ett vårtal. Nils Nävert underhöll oss med svenska vårvisor och sjöng även "Sankta Lucia" på italienska och ”Entonigt klingar den lilla klockan” på ryska. Den sista som ett minne av sin farmor, som alltid ville att han skulle sjunga den för henne.
Ollas Ann-Marie, vår gillevärdinna, var konferencier och hade också ordnat med en liten ordlek som uppskattades.

Det var en trevlig eftermiddag med underhållning och middag.

Text: Bibbi Löfstrand


Välkommen till Vårfesten

"Tillfällets kör" debuterade . . . . . . . . . . . . . . . . . Klurig ordlek!?

Inger och Ingvar tänker till

Eftertraktade herrar - de flesta fick rvå bordsdamer

Utsikten var magnifik

Trivsam lokal - "Mitt i älva"

Söndagsmiddag

Söndagen den 12 mars samlades ett tjugotal Dala Gillemedlemmar till en brunch på Co Co Orangeri på Linnégatan.
Brunchkonceptet gick hem. Egg Benedikt och pannkakor smakade mycket bra. Vi fick utmärkt service och till och med solen tittade fram mellan regndropparna.

Det blir nog fler besök i restaurangtäta Linnéstaden för Dala Gilles medlemmar.

Text: Anita Grandin DahlbergInspirerande reklambild

Spontanträff

Hej Dalfolk och Vänner! Den 14 februari var vi några från Dala Gille som träffades på Eggers-101 år!
Det var en en spontan happening!

MEN:
Där och då föddes tanken till att vi masar och kullor i trakten, varje år den 14 februari ska ses på lunch, just på Eggers för att fira 102, 103, 104 osv ...
Trevligt, trevligt!
Väl mött den 14/2 2024Text och foto: Ollas Ann-Mari

Minnenas afton

Årets första Dala Gille-träff hölls i Masthuggets hus torsdagen den 9 februari. Ett 25-tal kände sig kallade att minnas jubileumsåret och titta på foton från alla träffarna.
Kvällen inleddes med 30 minuter sång och musik av gruppen Blueserz med Gillets Rosa Bornstrand och Ulla Holmqvist samt Eva, Ronny och Göran.Vi fick höra blues på ukulele, bas, gitarr och munspel och sång. Det svängde ordentligt om bandet som hållit på några år.

Sen serverades kaffe, te och goda och rikliga tekaksmackor som Bibbi Löfstrand och Sonja Höög förfärdigat under en hel timme. Allt var planerat och inhandlat av vår energiska gillevärd Ollas Ann-Mari, som också plockat blåbärsris till bordsdekoration.
Därefter visade Ann-Mari bilder hon sammanställt och vi alla tittare fick kommentera och känna igen oss. Även några medlemmar bidrog med foton på USB-sticka.

Då flera fått förhinder i sista minuten blev det extra smörgåsar till oss andra, så mätta och nöjda gick vi hemåt i den snöfria och blåsiga Göteborgskvällen.

Text: Birgitta Edgren
Bilder: Ollas Ann-Maei