Under respektive årtal finns kronologiska referat från äldre träffar


2010, 2011, Jubelåret 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021


Referaten från träffar under 2022


Dalaträffen till sjöss

Gillets sommarutflykt i Dalarna skedde ombord på båten Slussbruden från Falun till Torsång tur och retur. Söndagen den 3 juli samlades 37 sjösugna fullvuxna, en två-åring och två hundar för att på sjön Runns gråblå böljor nå Torsång.
Ombord välkomnades vi av skepparen Mats med två personal och Gillets nyvalda ordförande Birgitta Edgren. Hela båten var chartrad för Gillet, så det var gott om plats. Vi försökte följa båtens rutt på utlagda kartor med en del fakta om Runn. Över 80 öar, 68 kvadratkilometer och största djup 32 m. Tidigare en viktig transportled, numera fritidsnöje och Sveriges båttätaste insjö. Ombord serverades vi en tidig lunch, riklig och mättande.
Framme vid bryggan i Torsång välkomnades vi av två musikanter. Så vandrade vi till kyrkan, där Rosa Bornstrand berättade om Dalarnas äldsta kyrka. Exteriören är i stort sett bibehållen, medan den brunnit inuti. Högst upp på ena gaveln finns en infälld staty, som sägs vara asaguden Tor eller möjligen helgonet Olof. Altarfönstret är unikt och originalet förvaras på Nordiska museet. Inne i kyrksalen fick vi höra John-Erik spela en kort och fin liten vallåt på sitt bockhorn.
De flesta drogs sen till Torsångs cafe’ och dess trädgård intill Dalälven. Ingen orkade väl inmundiga deras välkända smörgås "hästräkan", men annat fanns att förtära.
Före återfärden besökte vi det lilla intressanta motormuseet med gamla MC och bilar, en lanthandel och massor av gamla skyltar.

Efter två timmar på land var det dags för återresan. Då fanns kaffe och kakor samt beställda smörgåsar/bullar. Pratet flödade och passagerarna såg ut att trivas. Solen visade sig ibland, men blåsten var ihärdig.
Tack till styrelsens herrar Åke, Lennart och Ingvar som ordnat årets Dalaträff.
Text: Birgitta EdgrenI Falun före avfärden

Nye ordförande Birgitta Edgren hälsar välkommen till Sveriges enda insjöskärgård

Slusbruden i väntan på passagerare och kartan med detaljer och rutter på Runn

Ombord på Slussbruden

Dalträffens yngste deltagare och Klocktornet vid kyrkan i Torsång

Rosa Bornstrand informerar om Dalarnas äldsta kyrka

De två musikanterna flankerar Bibbi

John-Erik och hans bockhorn

Torsångs Kyrka

Det unika altarfönstret i Torsångs Kyrka

Inger Örtlund, en av innehavarna av motormuseet i Torsång
Bilder: Ollas Ann-Mari, Margareta Eriksson, Rosa Bornstrand och Lennart BobergFanmottagning på Nationaldagen
6 juni 2022


Kungen ”Vårda den väl” - Vårt svar "Tack Ers Majestät"

Dala Gille, 100 år, tilldelades under jubileumsåret 2022 en fana att utdelas vid Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm. Vi, Lennart och Berit, fick det ärofyllda och spännande uppdraget att hämta fanan ur kungens hand.

Då började förberedelserna. Boka hotell och tågbiljetter och se till att dräkterna var i ordning mm. Glada att vi åkte upp på lördag då vi vid middagstid på söndag skulle hämta ut ackrediteringskort och samlas med övriga 9 föreningar.
Trevliga personer tog emot oss för övning och repetitioner. Det första dom sa var: "Nu ska ni ha roligt och få ett fint minne!"
Så blev det övning med militärisk ton av flagghanteringen. Vi hade bestämt att Berit skulle ta emot och bära fanan då hon har lättast att klara trapporna ner från scenen. Därefter repetition av hela paraden med rätt takt, fanmottagande och vandring med fanan i rätt vinkel genom publiken till uppställning vid stora flaggstången. Detta repeterade vi minst 5 gånger på söndagen. Tillbaka på hotellet kl 20.30.

Den stora dagen - Nationaldagen! Vi var i god tid innan samling kl 14.00 Hann med en stekt strömming på Sollidens restaurang. Sedan blev det övning och repetition igen med mycken väntan då alla artister och musiken repeterade lika mycket. Nu kunde vi, så det kändes väldigt tryggt när verkligheten började med de kungliga och all publik på plats. Vi kunde njuta hela programmet fram tills vi gick bakom scen.
Vi upplevde att mottagandet gick bra. Fanan vi fick var tyngre än den vi övat med, så det gällde att vara stark.

Direkt efter programmets slut plockades fanan ner och vi åkte med buss till Slottet för lite mat och kaffe innan det var uppställning vid Logårdstrappan för Tapto med Armens musikkår. En magisk stund under sommarhimlen.
Vi njöt verkligen av denna upplevelse. Dala Gilles fana fick parkettplacering i TV sändningen. Tillbaka på hotellet kl 23.00
Oj vilka dagar, intensiva, spännande, roliga och minnesrika och att vi klarade av det. Klart de äldsta i gruppen.

Det var en händelserik helg i huvudstaden med Stockholm Maraton, miljökonferens, pingsthelg och studenter. För oss var Taxi bästa lösningen som med Vip-korten kunde köra oss upp på Solliden. Vi stannade en dag privat för lite återhämtning efter alla intryck.

Vi tackar Dala Gille, för att vi fick det ärofyllda uppdraget. Så glada att inte magsjuka, halsont eller vaxpropp i örat saboterade upplevelsen.

Lennart o Berit Boberg


Årsmöte
3 juni 2022

Säg hör du musiken och skratten, när vi firar på Matsmak idag?
En lovsång till vårt Dala Gille, vi hör denna försommardag!

Dessa rader hördes den 3 juni 2022, från vårt historiska 100-åriga ÅRSMÖTE. Ett årsmöte som gav oss den första kvinnliga orföranden i Gillets historia. Välkommen Birgitta Edgren!
Ett årsmöte där vi avtackade vår ordförande Åke Petterson för 30 år, jag jag skrev Trettio År, av superbt ledarskap. Han valdes till hedersledamot, vilket betyder att Dala Gille därmed har fyra stycken.
Tack Åke Petterson för ditt engagemang!
Även vår ”champangebrud” Senja Hellstrand avgick som styrelsedamot och blev blomsteravtackad för fina insatser.

Ett årsmöte kan ju vara en förfärligt tråkig historia. Eller inte? Det kom ett mail till oss, där det stod: "Tack musiken för FEST/årsmötet". Jag tror musiken, folkdräkterna, den vackra lokalen och maten gjorde att det stod FEST med stora bokstäver. Efter välkomstdrink med mingel i foajén, spelade nämligen våra Spelemän Gillbros och Anders Gunnarsson upp Gärdebylåten.
Vi vandrade så in till de festligt dukade borden, där vi serverades Dalarnas landskapsrätt, som presenterades av köksmästaren på stället. En maträtt, som var fattigmanskost men som idag även serveras på femstjärniga restauranter, nämligen rårakor med fläsk och lingonsylt.
Efter årsmötet fick vi en femstjärning underhållning av paret Birgitta och Anders Gunnarsson. Birgitta är vissångerska och sjöng såväl egna som andras visor för oss. Anders är riksspelman och vi fick höra honom både sjunga och spela fiol och bas.

Hela årsmötet avslutades värdigt med att alla musikerna spelade upp Äppelbo gånglåt. Vi önskar nu paret Boberg lycka till på Skansen den 6 juni, vid flaggutdelningen.

Text: Ollas Ann-Mari


Avgående styrelsledamöter Senja Hellstrand och Åke Petterson

Tillträdande ordförande Birgitta Edgren

Trevligt vid borden

Styrelsegenerationer

Uppmärksamma mötesdeltagare

Alla spelemännen tillsammans
Foto: Olas Ann-Mari och Margareta Eriksson


Jubileumsmiddag på Frimurarlogen
fredagen den 29 april

Vid entrén togs vi (61 deltagare) emot av ett stiligt par i folkdräkt, Lennart och Berit. Som välkomstdrink serverades champagne som följdes av mingel till soft pianomusik av Lowe. Birgitta hälsade alla gäster välkomna.
Vid ingång till den vackra salen blir det fotografering och vi intar våra tilldelade platser. Ann-Marie vår gillevärdinna berättar både om sig själv och Dala-Gille på ett roligt och trevligt sätt.
Hon skålar in kvällen, varefter vi serveras förrätt, skagenröra på bröd och vitt vin.
Gillbros underhåller oss med nyckelharpa och fiol och därefter blir vi serverade kalventrecôte med rödvinsås och potatismedaljong, mycket god mat och rött vin.

Vår ordförande Åke Pettersson hälsar nya medlemmar välkomna och informerar om jubileumsårets aktiviteter bland annat 3 juni. Då bjuds vi på sång och musik av vissångarna Birgitta och Anders från Grundsund, som kommer till restaurant Matsmak. Där avsmakar vi bland annat råraka med stekt fläsk.
Den 3 juli under årets Dalträff åker vi på en heldagskryssning på sjön Runn i Falun. Under hösten väntar också mycket trevliga aktiviteter.
Åke informerar också om att Dala-Gille får ta emot en fana av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av Nationaldagen på Skansen.
Dala-Gille kommer att på ett förslag från en av medlemmarna i Värmlands Gille samordna en del aktiviteter i framtiden.
Gillis Edman som är medlem i Dala-Gille och tillika frimurare berättar om sig själv och ger en inblick i sitt liv.

Dessert serveras under en av kvällens absoluta höjdpunkter när den skönsjungande operasångerskan Negar Zarassi gör ett bejublat framträdande till pianoackompanjemang.

Avslutningsvis blev det fri dans och kvällen var mycket lyckad med fin musik som både Gillbros och Lowe bjuder på.

Text: Bibbi Löfstrand

Den här gången bilder mest på Gillets styrelse!


Öllas Ann-Mari (gillevärd) och Sven-Erik Grönkvist samt Berit och Lennart(ledamot) Boberg fanbärare på Skansen 6 juni

Eva Bergman och Åke Petterson (ordf) med Gillets regalier samt Birgitta Edgren(v.ordf) Ola Carlsson Urzula Szaron

Margareta Eriksson (sekreterare) och Göran Rebenius samt Rosa Bornstrand och Ingvar Eriksson (kassör)

Senja (ledamot) och Govert Hellstrand samt Anita Grandin Dahlberg (ledamot) och Inga Lissel Svensson

Bibbi Löfstrand (ledamot) och Lars-Ove Gustafsson samt kvällens primadonna

Kvällens pianist Lowe PetterssonChampagnekväll

Champagne förknippas med lyx, glamour och fest stod det i inbjudan till kvällens sammankomst Torsdagen den 24 mars samlades fyrtio förväntansfulla gäster till champagneprovning i Chalmerska huset.
Kvällen inleddes med att intendent Daniel Rydståle hade en mycket uppskattad guidning av Chalmerska Huset och dess historia för dem som inte varit där tidigare.
Till tonerna av champagnegaloppen samlades gästerna i Pelarsalen där Senja Hellstrand hälsade gästerna välkomna. Av Walter Ryd, Dala Gilles vinexpert, fick vi en uppskattad föreläsning och bildvisning om champagne och mousserande viner, från druva till pärlande vin.
Det blev en glad och uppsluppen kväll med provning av tre mousserande viner, Prosecco från Italien, Cava från Spanien och Cremant från Frankrike. Walter fick svara på många frågor från vetgiriga/intresserade deltagare. Walter tackades med varma applåder.
Efter provningen gick vi en trappa upp till de vackra salongerna där champagne och kanapéer serverades.

Innan vi skildes åt lottade vi ut två flaskor champagne och en Cava till glada vinnare samt ett exklusivt keramikfat med Dalamotiv, en gåva av vår ordförande.
Dala Gilles hundraårsjubileum 2022 går i firandets tecken. Med tanke på vad som pågår i omvärlden, är vi lyckligt lottade som kan umgås, fira och njuta av en kväll som denna.
Väl mött till jubileumsmiddagen den 29 april.

Text: Senja Hellstrand


Vacker miljö till champagneprovningen i Chalmerska huset

Intressant hus med djupa källarvalv

Uppmärksamma åhörare till Daniel Rydståle_ _ _Spänd förväntan på vad Walter Ryd ska bjuda oss på

Senja förbereder för Walter

Trio med vinintresse: Daniel Rydståle, Senja Hellstrtand samt vår vinexpert Walter Ryd
Glada miner

Vi provsmakar

Skål!

Äkta Champagne smakar i alla fall bäst

Bilder: Ollas Ann-Mari, Ingvar Ericson och Rosa Bornstrand


Jubileumslunchen

Måndagen den 14 februari 2022 inledde Dala Gille firandet av 100-års jubileet på Hotel Eggers. Gästerna möttes av paret Boberg i sina vackra folkdräkter.
Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist pinglade så i Gustafspinglan, och hälsade därmed kullor, masar och vänner välkomna med en skål.

Ordföranden Åke Petterson berättade hur det gick till, när Dala Gille i Göteborg bildades på Hotel Eggers för exakt 100 år sedan. Från att ha varit en typisk herrklubb, ändrades 1948 Gillets stadgar, så att också dalkullor fick bli medlemmar.
Ett par år tidigare började man använda en gästbok vid träffarna. I gästboken noterades plats för träffen och deltagarnas namn. Alla gästböcker finns arkiverade hos Dalarnas Museum i Falun.
Numera hindrar lagstiftningen att spåra dalfolk, som flyttar till Göteborgsområdet. Det är därför viktigt att vi alla hjälper till att värva nya medlemmar.
Anförandet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Dalarna och 100-årsfirande Dala Gille i Göteborg.

Innan kaffet serverades läste Ollas Ann-Mari upp ett brev från hedersledamoten Nils-Uno Gustavson, som berättade hur han fann sin dalkulla i det vackra landskapet Dalarna.
Därefter fick vi njuta av ett underbart framförande av dalafödda operasångarna Ann-Kristin Jones och Lars Hjertner, som ackompanjerades av Joakim Kallhed. Jubileumslunchen avslutades med att alla sjöng ”Dalarna i mitt hjärta ...”

Förutom minnet av jubileumsträffen fick nöjda deltagare också Gillets nya jubileumsskrift med sig hem.

Text: Åke Petterson


Välkomnande av Lennart och
Samling framför jubileumsbanderollen

Anrik Eggersmiljö

Visst pandemiavstånd fortfarande

Mest damer vid ordförandens bord

Runda bord

Flest avlånga dock

Välfylld hotellrestaurang

Lyssnande kulla till fiolspelande sångaren Lars Hjertner

Ackompanjatören Joakim Kallhed och Ann-Kristine Jones

Båda Dalasångarna från Göteborgsoperan

Bilder: Rosa Bornstrand och Margareta Eriksson

i