Här finns referat från äldre träffar
under respektive årtal
2017, 2016, 2015, 2014, 2013, Jubelåret 2012, 2011, 2010


Här nedan kommer referat från
träffar under 2018


Vårlunch

Fredagen den 20 april samlades närmare 50 personer på hotell Waterfront för att fira vårens ankomst. Turen stod verkligen på deltagarnas sida. En skönt lysande sol på en klarblå himmel förgyllde och värmde Gillets nu traditionella vårlunch.
Gästerna bjöds på en härligt läskande fruktcocktail och Gillets ordförande Åke Petterson hälsade välkommen och gav lite bakgrund till att Gillet nu firar den tredje vårlunchen. Han rekommenderade nästkommande träffar och avslöjade att höstens första träff går till havs med m/s Bohuslän den 29 augusti
. Deltagarna fortsatte sedan in i hotellets ljusa matsal med utsikt mot älven. Buffén innehöll ett rikligt salladsbord och soppa. Till huvudrätt kunde man välja mellan fisk och kött.
Måltiden avslutades med kaffe och olika bakverk.

Under lunchen erhöll tre nya medlemmar Gillets dalahästpin.
Text: Åke Petterson

Aino Trosell-träffar

När Malungsbördiga författaren Aino Trosell i mars besökte Dala Gille berättade hon ingående och livfullt om sin far Helmers liv, som blev till hennes senaste bok Helmers vals. Av hennes 25 boktitlar förärades vi deltagare boken Hjärtblad. för att några veckor senare kunna ha en återträff med författaren och diskutera innehållet.
Fredagen den 13 april mötte 13 damer och två herrar (!!) Aino hos Vuxenskolan i Partille för bokprat. Hjärtblad handlar om dalkullan Hulda som på 1870-talet vandrar från det fattiga Malung ner till Romboland i Mälardalen för att försörja sig på försäljning eller pigjobb.
Alla vi som dök upp fann boken fängslande och lättläst. Det vi mest frågade om var dialektord, som Aino snällt förklarade. Grönland t.ex. är Malungs centrum, flötgröt är en söt gröt på vassle, gället är loftet i ladugården ovanför kornas bås, gässelyxa är en liten yxa att ha med på vallning och skinnbögen är ryggsäck.
Ett varmt tack till vår gillevärd Ollas Ann-Mari Grönkvist för en sedvanligt trevlig träff med lättare förtäring.Den diskuterade boken
Text och foto: Birgitta Edgren


Vilken berättare hon är, Aino Trosell!

Torsdagen den 15 mars fick vi ta del av Ainos levnadshistoria, hur hon som 17-åring flyttade till Göteborg, och utbildade sig till socionom men gav upp den karriären och utbildade sig till svetsare. Hon började skriva noveller i facktidskrifter under sin tid som svetsare på varven.
Hon beskrev för oss hur historier och personer samlas i hennes huvud och “pockar på” att komma ut i form av en roman.
Hon läste stycken ur Helmers vals, boken om sin färgstarke far. Och hon citerade på Malungsmål, ganska svårt att förstå för några av oss, så hon översatte till svenska. Hon berättade hur hon började släktforska för att skriva historien om sin mormor och mormors mor och deras och andra kullors arbetsvandringar från bl.a. Ainos hembygd Malung till Stockholm.
Om detta och annat handlar boken Hjärtblad, som vi fick signerade exemplar av, och som vi bestämde att vi ska läsa och diskutera tillsammans i Gillet med Aino själv.
Det fanns även möjlighet att köpa Ainos senare böcker, även som ljudböcker.

Vi var cirka 35 personer som lyssnade på Aino, många hade tagit med sig intresserade vänner till en fantastisk kväll.
Text: Eva Sandström


Aino Trosell och Ollas Ann-Mari

Cajsa Werkmäster, Anita G. Dahlberg, Mare-Liis Ryd, Senja Hellström och Arne Eriksson syns tydligast
Åke Petterson, Björn Olsmats, Anne Yrgård med gäst och längst fram Anna-Britt och Lars Gustafsson
Foto: Rune Meths och Inger Lindberg


Musikquiz för seniorer

Mina fötter fortsatte länge att stampa takten och min kropp svängde flera dagar i sambatakt.
Torsdagen den 8 februari 2018 hade Dala Gille nämligen en musikkväll med Bengt Åkerberg i högform. Han spelade dragspelsmusik av våra främsta dragspelskompositörer, han spelade på andra instrument gamla godingar som vi dansade till i vår ungdom, han spelade tango- och sambamusik så salen gungade och han framförde också musik av lite mer klassiskt slag.
Han bjöd in oss till allsång och när Bengt fick oss att fnissa och skratta högt åt hans roliga historier mellan melodierna var vi helt "sålda".
Att vi också fick gnugga geniknölarna med en musikquiz var bara grädde på moset.
Sedvanligt kaffe med dopp och småprat och samvaro hörde till.

Tack gillearrangörer för denna härliga kväll!
Text: Berit Staffas


Bengt Åkerberg och Ann-Mari med Elton JohnglasögonFoto: Rune Meths